Konditori Kungstornet, Stockholm

image83
Plus:
Minus:
  • Sked i storleksgraden soppslev istället för sedvanliga tårtgaffeln till äppelkakan.
  • Direkt i blickfånget vid ingången skylten "Lavazza Italy's favourite coffe" ger ett negativt intryck.
Hemsida: http://www.kungstornet.se/

78968-84

Fricks konditori, Rättvik

image79
Fricks är ett tämligen vanligt småstadsfik: pendlar mellan skapad nostalgi (gulliga gardiner, giftaskista från 1700-talet samt hylla med diverse äldre föremål: här sitter tanterna och farbröderna), trendiga nyheter (allehanda kaffevarianter, som även på starbucks saluförs, finns där, och även en så tidsenlig fika bar där man kan sitta på höga stolar: här sitter lattemammorna, eller utomhus), men även en hel del inslag av det som potatisbakselse vill värna om (egen servett, fina lådor med loggan på för "ta-med-fika", nummerlappar, bröd och pajer i de mest traditionella varianterna, se nedan).
image80
Här ovan ges ett tvärsnitt av en älskad klassisk bakelse till beskådan: moccabakelsen. den övre utsirningen ser olika ut från bageri till bageri, på sidan alltid mandelflarn och innanmätet är lager av moccasmörkräm och maräng. Läckert!
image81
Bröden, förutom möjligheten att få ciabatta, var exceptiollt bra på detta konditori. Smårgåsarna kom antingen på thekaka (obs! stavningen), giffel, bagel eller franskhalva och fanns med påläggen: ost; skinka; leverpastej; köttbullar; ägg och anjovis; räkor; philadelfiaost; kalkon; salami; brie.
Även pajer fanns det gott om, nämligen med dessa mycket sedvanliga fyllningar: köttfärs; skinka och broccoli; kyckling; räka; tomat.
Notera även, du studerande, pensionär eller sinne för ekonomi (snålhet), att gårdagens bröd finns till halva priset!

Hemsida: http://www.siljan.se/fi/fricks/

Café Aich, Freiburg

aich_fasad
Detta är Café Aich. Ser kanske ut som vilket förstadskafé som helst: lokaltrafiken som någon gång i timmen sakta rullar förbi, beläget i botten på ett flervåningshus där en tant på fjärde våningen tittar ut - av tristess eller nyfikenhet, ingen vet - och ytterligare en tant som släpar på den tunga kassen med blott torkade fruktblandningen från Lidl. Alla andra susar runt i staden på diverse ärenden. Vad passar då bättre än att ta en fika i det enda kafé förorten bjuder? Det bestämde sig potatisbakelse en dag för att göra.
aich_flärd
Fasaden må se rå ut, men inne är det flärdfullt från golv till tak. Det är inte alla kaféer som har en flygel, särskilt inte med en härlig plastblomsterbukett som prydnad.
Hur är det med golvmatta ovanpå heltäckningsmatta, plus eller minus?
aich_frankfurterkranz
Överst Frankfurter kranz och nedan äppelkaka. Gullig pappersduk, ligger nära stilen som anges i "
Kriterier för tantcaféer" nämligen den "med gäss eller blårandiga med citroner".

Adress: Habsburgerstrasse, just vid spårvagnsstoppet Hauptstrasse