Kafé Kisälli, Turku (Åbo), Finland

Adress: Vartiovuorenkatu

image109

Och vi kommer in, rum efter rum efter rum ser vi in i och allra längst bort, längst in, är det kalas och äldre, glada, finska firandes något med gräddtårta.

I det första rummet finns det tepåsar och kakaopulverpåsar att välja, eller kaffe såklart. Med kerma eller maito om en vill, det står tejpat på kannorna. Sen är det fat med kakor upplagt, rulltårta och chokladkaka, småkakor och så hemmabakad ugnspannkaka. Sockertänger och i ett fantastiskt ställ får en ta en assiett, försöker återge den lite på skissen. Julgranen i hörnet är klädd med enbart halmdekorationer.

Vi tar våra röda brickor och går genom rummen, det ekar lite för rummen är ganska omöblerade utöver borden, sofforna och stolarna. Vi sätter oss vid ett runt, det är glasskivor på dom och hon som jobbar kommer och tänder vårt värmeljus. Tapeterna är lite slitna men fina med gamla mönster och olika färger i de olika rummen.

Kafé Kisälli, som håller öppet året runt sägs vara en verklig oas för kaffestunder med läckert tilltugg.

Det är snö ute och kallt, vi sitter länge och det är bara vi och kalas

image110

Malin, Salla och Mia

Martins Conditori och café, Malmö

Södra Förstadsgatan 88,
Malmö
11 januari

image108

Vi kommer in och det är fint. Går längre in och hänger av oss ytterkläderna. Det finns en enkel klädhängare i hörnet. Ljuset från kakdisken lyser upp och vi betalar för varsinn kaffe, 15 kronor, jag övertalar också Erik att köpa potatisbakelsen även om han slutat med kaffebröd.

Det är röd heltäckande matta när man går längre in för att ta brickan och fylla sin kopp med kaffe. Det är en gammal vaculator som håller kaffekannan och kannan med tevattnet varmt. Kaffegrädden kommer i tetrapak och lipton finns bara i påse.

Tapeterna är i aprikos och stolarna med rosor. Plastblommorna samsas med eterneller och trädgårdstomtarna på hyllan, juldekoration? Dom står under den inramade planschen 'Windows towards Ålands Sea'. Toaletten är också värd att nämna, med liten rund mozaic på väggarna, tre trappsteg ner och skyld av en välvd, vit spaljé.

Medan Erik skriver, skissar jag lite och det klingar i kaffeservisen. Tanterna har vackra baskrar och sitter länge, länge och pratar och det är lugnt denna fredagseftermiddag. Men många kommer och går för att köpa tårtor och bröd.

Potatisbakelsen tycktes mastig och jag höll på att få en och en halv men 'det var ju gott att den inte var så söt'

Malin och Erik