Konditori Savoy, Uppsala

savoyfasad

Konditori Savoy i hjärtat av Luthagen i Uppsala svävar på den hårfina gränsen: inte mellan övernostalgi eller trendställe, utan mellan lastbilschaufförernas stammisställe längs en landsväg i obygden och den på pricken rätta kondiskänslan. Bryggkaffet och påsteerna står framme liksom sockerbitarna i sin skål och de släta vita porslinskopparna med fat, plastbrickorna, och de trådsmala sugrören gula, röda, gröna, blå.

savoy_sugr?

Blåbärstårtan, budapeststubben, napoleonbakelsen och sju sorters småkakor ? inklusive Garbokakan ? tronar vackert, men glest från kakdisken när vi ungdomar trillar in en kvart över fem, strax före stängningstid. Inget äkta tantkafé har öppet längre än till klockan sex en vardag, eller för den delen en söndag, eller lördag efter tre. Trocaderon trängs hoppfullt men desillusionerat med nyare bubbeldrickor i det lika förvånande som malplacerade kylskåpet från ett multinationellt företag i läskeblasksbranschen, som surrar framför det guldglittrande fönstret.

savoy_bakverk

Nummerlappsautomaten, träpanelen och det enhetliga möblemanget finns där liksom tystnaden och den sirliga neonskylten, de blå-vitrutiga vaxdukarna på den murriga uteserveringen med plåttak och brunt furustaket?

 

Konditori Savoy ligger på Ringgatan 35 i Uppsala, och har en hemsida med eget tårtgalleri: http://www.konditorisavoy.se/.

 

Alla foton: Malin Holm

Recension av: Linn Asplund


 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback